Sinds 1 oktober 2019 is Lelystad Airport Businesspark een transportbedrijf rijker: na een grondige verbouwing heeft amex logistics het pand aan de Pascallaan 11, in Lelystad betreden. Dat het Amersfoortse bedrijf na 19 jaar is verhuisd naar Lelystad, had directeur Jaap Wisse van tevoren nooit kunnen voorspellen.

“Ongeveer twee jaar geleden attendeerde een collega Van Urk mij er tijdens een beursbezoek op dat dit pand, waar vroeger het IJspaleis in zat, te koop stond. Hoewel we niet persé weg wilden uit Amersfoort, konden we deze kans niet laten liggen. Er zat al een vriesloods van 1.200 m2 aan vast en dat was voor ons een groot pluspunt; in Amersfoort huurden we een pand en moesten we een stuk buitenom om de eveneens gehuurde loods te bereiken”, aldus Jaap. “We zitten hier nu ruim een maand en voelen ons erg welkom in Lelystad. Het bevalt hier uitstekend.” Zelfs zo goed, dat het bedrijf in 2020 wellicht gaat uitbreiden op een naastgelegen kavel.

Internationale handel

Amex Logistics verzorgt koel- en vriesvervoer door heel Europa. De circa 600 transporten in de week – verdeeld over 40 koelauto’s – gaan veelal richting Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en de Benelux. Het bedrijf is gespecialiseerd in geconditioneerd transport voor de food- en farmaceutische branche. “We handelen vooral internationaal en zijn op dat vlak niet zo zeer aan Nederland of Lelystad verbonden. Toch liggen hier wel degelijk mogelijkheden. Onze buren Dijkstra Vereenigde hebben bijvoorbeeld al een deel van de loods voor een jaar gehuurd om glaswerk in op te slaan. En hoewel we niet afhankelijk zijn van Lelystad Airport, brengt de opening hiervan mogelijkheden met zich mee. Dit geeft reuring en maakt de stad nog interessanter. Hier willen wij als bedrijf zeker iets in gaan betekenen, bijvoorbeeld samen met het aan de Koperstraat gevestigde Marfo dat o.a. vliegtuigmaaltijden bereidt.”

Van Amersfoort naar Lelystad

In het jaar 2000 is Jaap Wisse Amex Logistics samen met een compagnon in Amersfoort gestart. Vanaf 2005 doet hij het werk alleen – inmiddels met 11 vaste medewerkers in dienst en diverse flexibele zzp’ers die de vrachtwagens rijden. Hoewel Jaap al langer met het idee in zijn hoofd zat om een pand te kopen, kwam de verhuizing van Amersfoort naar Lelystad toch wat onverwachts. “In Amersfoort huurden we een kantoor op tweehoog in een verzamelgebouw, zonder eigen voordeur en laat staan een loods ín het pand. Hier was wel behoefte aan”, licht Jaap toe. “Ik woon zelf in Amersfoort, maar de mensen verbonden aan het bedrijf komen uit verschillende steden. Hoewel het aantal kilometers dat gereden moet worden voor sommigen, waaronder ikzelf, verdubbeld is, heeft niemand hier moeite mee. Dat tekent ook wel de betrokkenheid van de medewerkers. Iedereen vindt het hier in de stad en in het nieuwe pand fantastisch.”

Na een maand in het compleet verbouwde kantoor in Lelystad gevestigd te zijn, heeft Jaap zeker geen spijt van zijn keuze. “Als je eenmaal ergens voor gaat, dan gaat het uiteindelijk ook lopen. We hebben alles nu ‘in house’ en bij de hand; vanuit het kantoor kijk je zo de loods in en ook de planningsafdeling beneden is volledig open. Op deze afdeling worden de ritten van de aangesloten zzp’ers gecoördineerd, dit is echt de core business van het bedrijf. Iedereen die hier werkt vindt de transparantie en openheid fantastisch, het zorgt voor een andere dynamiek.”

Lelystad als vestingsstad voor ondernemers

Lelystad is echt ‘upcoming’, er gebeurt veel. Ik verwacht dat het er op logistiek gebied over 10 jaar compleet anders uitziet. Met name de ruimte die je hier – nu nog – als ondernemer krijgt, is opvallend. Ik heb hier 9.000 m2 grond waarvan 3.500 m2 bestaat uit gras en bomen, dat is in Amersfoort echt onvoorstelbaar. En het licht ook nog eens harstikke centraal”, licht Jaap toe.

Uitbreiding 2020

Het terrein van Lelystad Airport Businesspark bevalt Jaap goed. Zelfs zo goed, dat hij een optie heeft op een kavel van 8.400 m2 vlak achter zijn pand. “De vriesloods waar we nu over beschikken is relatief wat kleiner”, vertelt Jaap. “Klanten kunnen hier een stuk of 200 pallets in opstallen, dat is prima voor nu maar ik verwacht dat de ‘nieuwe start’ in Lelystad een dusdanige boost met zich meebrengt dat we uiteindelijk meer ruimte nodig hebben. Daar kan de extra grond heel goed van pas komen. Hebben we op den duur ook meer personeel nodig, dan is het bevorderen van de lokale werkgelegenheid zeker een logische stap. Voor februari 2020 moeten we beslissen of en zo ja wát we met de optie op de kavel gaan doen. Mogelijk kan er een grote (vries)loods op worden geplaatst, maar dat is nog niet zeker”, aldus Jaap. Wordt vervolgt dus.

Bron: Lelystad Airport Businesspark